Bulgária - Bolgár belföld

(Oldalak) > > > Bolgár belföld

Annak ellenére, hogy a legtöbb turista Bulgáriába a tenger véget érkezik, létezik egynéhány igazi szakértő, akik eme ország több előnyét is képesek kiélvezni. Bulgária belföldje főleg érintetlen természetű meredek hegyekkel és történelmi kolostorokkal dicsekedhet minden sarkon.

Rila

A Rila hegység Bulgária délnyugati részén húzódik. Legmagasabb pontja a Musala  2 925 méteres magasságával. Európa legmagasabb hegységei között a hatodik hellyel dicsekedhet és 1992 – ben Rilai Nemzeti Parknak lett kikiáltva. Tagoltságával az Alacsony – Tátrára hasonlít és így a haladó képességű turistáknak ajánlott. A legnagyobb előnye az érintetlen természet telis – tele vad folyókkal, sűrű erdőkkel és hegyi tavakkal. A kirándulók legközkedveltebb helye Rilában mindenképp a Rilai kolostor. 1983 – tól az UNESCO Világörökség védnöksége alatt áll, és ha egyszer meglátja, akkor megérti, hogy miért. A kolostort egy zarándok alapította, többször lebontották, majd felépítették. Mostani kinézete a reneszánsz időkből származik. A közeli barlangban pedig kipróbálhatja egy legenda nyomán, hogy a partnere mennyire hűséges Önhöz. Ha a kolostor annyira elvarázsolja, hogy nem lesz kedve otthagyni, akkor egy kisebb összeg befizetése után kaphat szállást. A téli hónapokban Rila a síelők által keresett. A legkedveltebb központ az északi hegyoldalon fekvő Borovec központ.

Stara planina

Stará planina Bulgária nyugati határától húzódik a Fekete - tengerig. Botev, a legmagasabb hegy Bulgária középső részén terül el  2 376 méteres tengerszint feletti magasságban. Ez egy erdős hegyvonulat, amely gazdag barlangokban és zöld legelőkben. Stará planina turisztikai központja a középkori város, Veliko Trnovo. A glozsai kolostor a Stara Planina dombjain áll, körülbelül 100 kilométerre Szófiától. A 20. században sajnos egy földrengés következtében nagyrészt megsemmisült, de néhány cseh ügyes kéz segítségével felújították.

Rodopi

A legkiterjedtebb masszívuma Bulgáriának a Rodopi nevet viseli. Pamporovo, a legmagasabb hegye a síelők közkedvelt céljai közé tartozik elsősorban sokszínűsűgéért és festőiségéért. Az egyik oldalon megismeri a meredek hóval fedett csúcsokat, a másik oldalon pedig a zöld völgyeket hegyi patakokkal. Nem messze innen található Plovdiv, a gyönyörűséges történelmi város, amelynek meglátogatását a bulgár belföld meglátogatásánál nem szabadna kihagynia. Az eredeti lakottsága öregebb, mint Athéné vagy Konstantinnápolyé, jóval az időszámításunk előttre keltezik. Látogassa meg például az újonnan rekonstruált római amfiteátrumot és élvezze a régi drámát vagy operákat. Plovdivtól délre találjuk a bulgár kolostorok egy másik ismert példányát, a  Bacskovsky kolostor. A zarándokok és turisták céljává vállik nemcsak méretének köszönhetően, hanem a grúz Szűz Mária ikonjának is, ami állítólag csodatévő.

Barlangok

A bulgár belföldön több,mint 700 barlangot tettek a nyilvánosságnak elérhetővé. Megismerheti őket egyedül, vagy szervezetten professzionális vezetőkkel, akik a közeli hegyvonulatok mindegyik nagyobb központjában megtalálhatóak. Bulgária északi részén, nem messze Gabrovo városától, keresse a  Bacho Kiro barlangot. Nemcsak méretével és magasságával lepi meg, hanem természeti labirintusával is. A barlang közelében találja az elrejtett kolostort, Dryanovot. A Magura barlang főleg a titokzatos történelméért  közkedvelt célja az idelátogatóknak. Ugyanis 2,5 km-es mélységben itt élt a Trák törzs. A Nyugati – Rodopiben rejtőzik egy kicsiny 6,5 kilométer mély márványbarlang, amely a legmélyebb és a legfestőibb barlangok közé tartozik Bulgáriában.

Fürdők

Devin az egyik legismertebb bulgáriai város. A hegyekkel körbevett romanitkus völgy ideális a természet kellős közepén való pihenésre. A modern háttér és az elsőosztályú szolgáltatások meglepik az idelátogatókat. Hissar egy öregebb fürdőváros meleg ásávnyvíz – forrásokkal, amelyekből a környéken körülbelül 20 darabot találni. A történelmi emlékek közül meg kell említeni a körülbelül 5000 éves régészeti ásatásokat a trákok és az ókor idejéből.  A nem messze elterülő Rózsák völgyében készítik a híres rózsakozemtikát és a rózsaolajat.

Etar-a népművészet városa

Ha valami igazán bulgár dolgot keres, akkor látogassa meg a festői kisvárost, Etart, mely nem messze Gabrovótól helyezkedik el, ahol csak úgy hemzseg a légkör a népművészettől. Kóstolja meg a dzsezvában és forró homokban készített kávét, tekintse meg a népművészetet és élje át a bulgár vidék hangulatát.

A bulgár borászat

A belföldre vezető úton nem lehet nem észrevenni a kisebb és nagyobb szőlőskerteket a lejtőkön. A bulgár borokat sokszor hasonlítják a francia Bordeux tartomámyból származó borokkal. A legkedveltebb márkák a  Mavrud és a Melnik.

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton