Bulgária - Bulgár ételek

(Oldalak) > > > Bulgár ételek

A bolgár ételek ugyanolyan színesek, mint Bulgária lakosai. Tükrözősnek bennük a temperamentum, az energia és az év napossugárral teli napjai. A főelemek közé tartozik a sós sajt, tejtermékek és a borsfű. Nem véletlenül nevezik Európa legegészségesebb konyhájának. Vétek lenne specialitásait nem megkóstolni.

Balkáni sajt?

Ahogy azt feltételezi is, a balkán konyha nagyon sok zöldséget és különleges fűszert használ fel. Néhányan biztos emlékszenek arra, hogy a Magyarországon is közkedvelt sopszki saláta a bolgárok „kitalációja“. Paradicsomon, paprikán és a balkáni sajton kívül tesznek hozzá uborkát és apróra vágott hagymát is. Tálalás előtt meglocsolják ecetből, olajból és sóból készült öntettel. A sajtok között elhíresült sós kincset főleg a bolgár tipikus péksütemény sütésénél használják fel , a levelestészta megtöltéséhez, így kapják a „banici“ rétest.

Levesek… csak hidegen?

Főleg a nyári hónapokban fogja nagyra értékelni a bolgár hideg, frissítő és főleg nagyon ízletes levesek előnyeit. A legismertebb a „tarator“, amely fehér jogurt, reszelt uborka és kapor összekombinálásával készül. A második helyezett a listán a hideg cuketti vagy a káposztaleves. Ezen levesek közül ajánljuk megkóstolni a bolgár „pacalt“ chilli paprikával. Ha egy kicsit íztelennek fogja tartani, akkor ne a szakácsot hordja le, mivel Bulgáriában  az a szokás, hogy mindenki maga fűszerezi meg magának ételét már a tányérban.

Csubrica

Ki nem ismerné ezt a legendás fűszert, amelyet a bolgár húsételekbe raknak? A legkedveltebbek közé tartozik a csevabcsicsin (kebabcseta) és a karbanátokon (kjuftety) kívül a „musaka“, francia burgonya bolgár módra darált hússal és zöldséggel. Az ételek valamivel csípősebbek, amihez mi hozzá vagyunk szokva, ezért az étkezés után ajánljuk az ízeket lehörpinteni egy kis alkohollal!

Köretek

A leggyakorababn tányéron fellelhető köret a burgonya több száz módszer alapján elkészítve. Ezenkívül találkozhat sült paprikával is és a zöldségek széles skálájával – a paradicsomoktól kezdve a babon át egész a sózott hagymáig. A fiatalabb generáció behozta a konyhába a világon oly elteredt sültkrumplit is.

Sütemény

A közkedvelt bolgár sütemények közé tartozik például a sütőben sütött gyümölcs (almák, szilva, málna vagy szeder) vagy eper cukorral. Az étel végén találkozhat szintén az ún. „kaskavallal“, ami egy birka, kecske vagy kevert sajt. Főleg borhoz kínálják. Erős rászokási lehetőséget rejtenek magukban a bolgár kalácsok és fánkok vagy sós vagy édes tölteménnyel.

Fehér kenyér

Majdnem mindenhez a fehér kenyeret esznek Bulgáriában. Az éttermekben automatikusan az asztalon találja, akkor is, ha nem kérte erre a pincéreket. Teljes kiőrlésű vagy fekete péksüteményt azonban nem nehéz találni.

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton