Bulgária - Éghajlat és időjárás

(Oldalak) > > > Éghajlat és időjárás

A bolgár éghajlat és időjárás csodákat művel

Bulgáriában, mint Délkelet Európa egyik országában az északon belföldi éghajlat uralkodik gyakoribb csapadékkal az őszi és tavaszi hónapokban, délen pedig az éghajlat tengermelléki száraz és meleg nyarakkal és hideg, nedves telekkel. A hegyekben a hó általában megmarad decembertől egész áprilisig. A nyári szezon május végétől kezdődik és októberben végződik. Ez azt jelenti, hogy Bulgária majdnem egy éves működéssel várja a turistákat. A nyári szabadság eltöltésére legalkamasabbak a június, július és augusztus hónapok. A turisztikának legjobbak az április, május vagy a szeptemberi napok.

Meleg és száraz nyarak Bulgáriában

Bulgária 354 kilométer hosszú partjainál a Fekete – tenger mentén gyönyörű homokos strandokat és 11 órás napsütést találni. A tengermelléki területeken tipikusak a  25 és 30 Celsius fok közötti hőmérsékletek a tenger 23 Celsius fokú hőmérsékletével együtt. A legnagyobb bolgár nyaralóhely a Napospart (Slnčev brjag). A nagyjából nyolc kilométer hosszú part sok száz hotellal, kávézóval és a legkülönfélébb üzletekkel teljesen összehasonlítható szinten van a konkurens üdülőhelyekkel Görögországban. A leggyakoribb turista célpontok közé tartozik az Arany Homok nem messze Várnától. A napos időjáráson kívül fontos megemlíteni az érintetlen természetet, tiszta levegőt és a végelláthatatlan partokat a kristálytiszta tengervízzel. A bolgár part kevésbé tagolt kevés számú szigettel. Itt majdnem nem létezik különbség az apály és dagály között, a Fekete – tenger sótartalma szintén jóval kisebb, mint a Földközi – tenger sótartalma.

Behavazott hegycsúcsok a tenger felett

A tursiták felfedezték a bolgár síelés szépségét. Az egész délnyugatot szegélyezi a Vitosa masszívum (2290 m), Rila, a kristályos hegyvonulat a legmagasabb Musala (2925 m) hegycsúccsal a balkán – félszigeten, a Pirin mészkőhegy (2915 m) és az erősen erdős Rodopy (2191 m), mindezek alkotják Görögországgal a természetes határt. A leglátogatotabb téli üdülőhelyek között tartják számon egyértelműen Bansko-t a Pirin hegység szívében. A turisztikai és a síközpont 930 méterrel a tengerszint felett terül el és az egyik leggyorsabban fejlődő téli központ Bulgáriában 65 kilométeres pályáival, amelyeknek köszönhetően főleg a fiatal generáció között vonzó.

Hegytakaró

Az első hó Bulgáriában körülbelül november közepén hullik, de még decemberben is főleg csak a technikai hó hívja a síelőket a pályákra. Januártól azonban a természet egymaga is boldogul. Az átlagos hótakaró janártól áprilisig 2,5 - 3 m, de a hó a hegyvonulatokon egész májusig megmarad. A hótakaró minőségéről nem lehet vitatkozni, a hó könnyű és még az éjjel alatt sem keményedik meg és gyönyörű porhó marad belőle. Az átlagos januári hőmérséklet -8°C. Napos nappalok uralkodnak itt, amelyek ideálisak a téli sportot űzőeknek.

Időjárás Bulgáriában – a levegő hőmérséklete az év folyamán

Amint már fentebb említettük, a leghidegebb hőmérséklet -8 és 1°C között ingadozik, mely Bulgáriában decembertől februárig tart. Március, áprilisban az átlagos nappali hőmérséklet felszökik akár 7 és 12°C-ra. Felmelegedésre remény van már májusban, amikor a levegő hőmérséklete eléri a 18°C-ot, amely június elején átlépi a láthatatlan 20°C – os határt. A fő nyári szezon 25°C körüli hőmérsékletekkel rendelkezik, amelyek kitartanak egész szeptember közepéig. Október a maga  18°C –os átlaghőmérsékletével főleg körutakra vagy sport űzésére alkalmas.

A tenger hőmérséklete Bulgáriában

Decembertől februárig a víz 6 és 3°C körüli hőmérsékletet tart. Áprilisban és októberben a tengerek hőmérséklete 10°C körül mozog. A májusi és a szeptemberi napokban pedig már örülhet a 16 és 20°C fokos tengervíz - hőmérsékletnek. Júliusban és augusztusban pedig a hőmérő higanyszála felkúszik akár 23°C-ra és a strandok kíméletlenül megtelnek…

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton