Bulgária - Fontos információk

(Oldalak) > > > Fontos információk

Demográfia

A Bulgár Köztársaság Szófia fővárossal körülbelül 111 000 km2 területen fekszik. A lakosok száma 8 mil. Bolgár és török nemzeti túlerővel. Bulgária közigazgatásilag 28 megyére osztódik, megyevárosokkal. Hivatalos nyelv a bolgár, de megértetheti magát itt angolul, németül, oroszul, csehül.

Vízum?

Bulgária 2007. január 1- től az Európai Unió tagja. A külföldiek Bulgáriában való léte az EU Külföldiek belépése és létének jogszabálya által korlátozott. Három hónapig senkinek nincs szüksége vízumra. Bulgáriába lehet utazni érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. Minden egyes külföldinek tartania kell magánál annyi pénzeszközt, amely fedezi az ottartózkodásával összefüggő kiadásokat és az ország területének elhagyását. A vámelőírások nagyjából megegyeznek a magyar előírásokkal, tehát a Bulgáriába utazó turista magánál tarthat megfelelő mennyiségű ételt, alkoholt, cigarettát stb.

Fontos telefonszámok

Mindig jól jöhet, ha ezeket a telefonszámokat kéznél tartjuk.

Rendőrség    166
Tűzoltók     160
Orvosi segítség  150
Autópályán segítség   146

Saját autóval utazik?

Ha erre a kérdésre igennel válaszolt, akkor ne felejtse el becsomagolni a zöldkártyát, autógumikat minimálisan 1.6 mm – res mintamélységgel, a figyelmeztető háromszöget, leellenőrizni a gyógyszeresládát, a tűzoltókészüléket, magánál tartani a nemzetközi vezetői igazolványt és feltenni a nemzetközi rendszámtáblát.

Telefonálás

Bulgáriába a nemzetközi hívószám a +359, a nemzetközi hívószám Magyarországba +36. A hotelokban a telefonálás eléggé drága, tehát megéri roaminget előfizetni valamely magyar szolgáltatónál. Lehetőségként hívni lehet a Belfon vagy a Mobika telefonkártyák segítségével 5, 10 vagy 20 lej áron.

Mire kell odafigyelni Bulgáriában

Mégha ez természetesnek is tűnhet, vigyázzon arra, hogy a bolgárok nem bólogatnak ugyanúgy az igen vagy a nem kifejezésénél, mint mi, éppen ellenkezőleg. Ha nem tudja megszokni ezt a tényezőt, akkor a nem verbális kommunikációt egy időre tegye félre.

Cigarettázás Bulgáriában

A cigaretták, úgy mint a többi déli államban nagyon közkedveltek. Annak ellenére, hogy 2005 – től törvény tiltja a nyilvános helyeken való cigarettázást és magas büntetéseket rónak ki érte, a bulgárok ezt a szabályt nem respektálják. Ez a törvény az éttermek működtetőinek sem tetszik, tehát nem kell attól félnie, hogy meg kellene tagadnia magától ezt a szokást.

Bolgár szuvenírek

Gondolkodik, hogy milyen ajándékot hozzon közeli ismerőseinek a nyaralásról? Nem kell aggódnia, amit tényleg érdemes megvenni az a bolgár kézzel festett kerámia, színes sálak vagy az ezüstékszerek. A bolgárok büszkék a gyapjútakaróikra és a festett ikonokra is. A nőket megörvendezteti a rózsaolajból készült kozmetikum (Rose of Bulgaria) vagy a bolgár temperamentumos zene felvételei.

Mit csomagoljunk be az útra

A nyári hónapokban ajánlott nem elfelejteni a fürdőruhát, a kényelmes bővebb ruházatot természetes anyagokból és a tengerparti lábbeliket. Természetesen be kell csomagolni kicsit melegebb dolgokat is, ha véletlenül lehűlne az idő – szvettert vagy kabátot. Fontos a napszemüveg és a kalap vagy siltsapka a fejünkre a tűz nap elől menekülve. A fürdőruha nélküli fürdőzés csak a „topless“ (felül semmi) strandokon engedélyezett, de általában mindenhol tolerálják. A vallási műemlékek megtekintésekor mindenképp legyen befedve a térdünk és a vállunk. Az aktív nyaraláshoz nagyon fontos az outdoor ruházat – egy jó szélkabát, minőségi nadrág, cipő, amely tartja a lábat, esőköpeny, kezstyűk stb. A hegyekben való kiránduláskor ajánlott teleszkopikus botot is magunkkal vinni.

 

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton