Bulgária - Közlekedés

(Oldalak) > > > Közlekedés

Bulgárián keresztül - kasul

Bulgáriába való utazáskor rendelkezésére áll rögtön néhány lehetőség. Ideális, ha kihasználja a folyamatos állandó repülőjáratokat Budapestről Szófiába, az út pedig körülbelül 2,5 órát fog tartani. A másik kettő nemzetközi repülőtér Várnában és Burgasban található, ahová vagy charter járattal az utazási irodán keresztül vagy Szófiában való átszállással juthat el. Az árak függenek a társaságtól és természetesen a rezeváció időpontjától és az indulás időpontjától. Menettérti jegy körülbelül 100 ezer Ft – ba kerül.

Vasút vs. autóbusz közlekedés

A romantikus lelkeknek vagy kalandoroknak itt van a vasút mint választási lehetőség. Vonattal könnyen és közvetlenul eljuthat Bulgáriába, a Budapest – Szófia útvonal körülbelül 20 órát vesz igénybe. A jegy ára 30 ezer Ft körül mozog. Az autóbusszal való utazás jóval olcsóbban jön ki, de ugyanannyi időt vesz igénybe, tehát 24-30 órát, és jóval kisebb komfortot is nyújt. Ha a saját autójával szeretne útnak vágni, akkor vegye figyelembe az ár – hátrányt, az útvonal hosszát (1300-1600 km) és az autóút minőségét a tranzitországokban.

Hogyan lehet Bulgáriában utazni

Bulgáriában a közlekedés nagyon jó szinten van. Az árak eléggé alacsonyak, utazzon vonattal vagy taxival. A második esetben ajánlott megegyezni előre az árban, vagy a tachométer bekapcsolását kérni. Minden nagyobb városban közlekednek városi autóbuszok. Szófiában metrózni is lehet, amely csak 1998 – tól működik ebben a városban.

Autóbusszal, vonattal vagy autóval?

Bulgáriában a városok közötti autóbuszokkal való utazás nagyjából ugyanolyan drága mint Magyarországon, esetleg olcsóbb. Krülbelül 20 autóbuszvállalat tevékenykedik itt szabályos vonalakkal. Az autóbuszokba a  jegyeket előre meg kell venni. A vonathálózat Bulgáriában nagyon sűrű és az árak eléggé magasak, a vonatszerelvények állapota megegyező a magyarországiakkal. Autót is kikölcsönözhet, körülbelül 8000 Ft – ért egy napra, de az autók minősége nem a legjobb. A közlekedési jelzések nagyon jó szinten vannak, de a legtöbb bulgár ezeket ignorálja. A sebességlimitek lakott területen 60 km/ó, lakott területen kívül 80 km/ó és 120 km/ó az autópályán. A fő autópályákon kívüliek elég rossz állapotban vannak.
Szabadság egy utazási irodán keresztül

Bulgária az utazási irodák kínálatában egyre gyakrabban jelenik meg. Ezért nem kellene gondot jelentenie a méretre szabott nyaralás kiválasztása. Árbelileg egyértelműen a nagyon előnyös szabadságok közé tartozik magas standarddal. Nagyjából 140 ezer Ft/ személyre már elrepülhet egy hétre Bulgáriába, all inclusive szolgáltatással háromcsillagú és magasabb kategóriájú hotelokban a főszezonban. A last minute ajánlatok átlagosan 100 ezer Ft – ba kerülnek egy személyre. Ha úgy dönt, hogy Bulgáriában májusban, júniusan vagy a szeptemberi hónapban tölti el szabadságát, akkor megegyező minőségért pár tízezer Ft-tal kevesebbet kell fizetnie.

Előnyös kihasználni a családoknak szánt speciális ajánlatokat, ahol a 12 éven aluli gyerekeknek nagy kedvezményeket nyújtanak a szállásra és a repülőjegyre is. Rögtön több célállomás közül is választhat, Arany Homoktól, Primorskón és Albenán keresztül egész a Napospartig. A legtöbb esetben az árban benne foglaltatik a repülőjegy, az utazási biztosítás és az étkezés. Továbbá fizetni kell a repülőtéri és a biztonsági illetékeket és az üzemanyagilletéket. Eme utazási fajtának az előnyeit főleg a gyermekes családok és azok  az emberek fogják értékelni, akiknek nincs idejük megtervezni az össze részletet.

Olcsón és minőségileg síelni

Síüdüléseket kínál a három legnagyobb téli központ – Banszkó, Pamporovo és a Vitosa. Az árak átlagosan 100 ezer Ft körül mozognak, last minute utat háromcsillagos szállodában félpanzióval hihetetlen 50 ezer Ft – ért is lehet foglalni. Az árak nem foglalják magukba a síjegyeket, amelyekért hat nap alatt egy felnőtt személy körülbelül 60 ezer Ft – ot kifizet.

Saját felelősségre való utazás

Ha mégis saját maga akarja megtervezni nyaralását, Bulgária egyértelműen alkalmas ország. Megértetheti itt magát angolul, németül, oroszul, de még csehül is. Szükséges gondolni az utazási biztosításra és arra a tényre, hogy előre le kell foglalni a szállást. Ugyanis szezonban találni szállást elég nagy probléma lehet. A három – és négycsillagos szállodákon kívül, amelyek ára 8000 Ft – tól 25 000 FT – ig terjed egy éjszakára reggelivel, választhat a rengeteg hosztel közül is, amelyek 900 Ft/ éjszaka ártól vannak, és az apartmánok és panziók közül, amelyek főleg a gyermekes családoknak és a baráti társaságoknak felelnek meg. A négyágyas apartmán egy plussz ággyal már 12 ezer Ft – tól bérelhető egy éjszakára. A közlekedést individuálisan is be lehet biztosítani mindenféle probléma nélkül, ahogy azt már fentebb is írtuk. Válassza bármelyik lehetőséget, biztos, hogy elégedett lesz.

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton