Bulgária - Pénzügyi információk

(Oldalak) > > > Pénzügyi információk

Pénznem

A bolgár pénznem a lej, amely 100 századra osztódik. Magyarországon nem lehet szabadon beváltani. Úgyszintén a bolgár váltókban nagy problémák érhetik a magyar forinttal. Ezért ajánlott magunkkal vinni az útra eurót vagy amerikai dollárt.

Váltók, amerre csak tekint

A váltókkal szószerint minden sarkon szembetalálkozhat. Fontos vigyázni a helyes árfolyamra és nem ráfaragni az „előnyös“ ajánlatokra. Azt ajánljuk, hogy ne használja a repülőtéri váltokat se, amelyek szemben a többi váltóval nagyon előnytelen árfolyamokkal rendelkeznek. Kihasználhatja az ún. vekslákok szolgáltatásait is, de ezt csak az Ön saját felelősségére. Ha semmi más nem maradt, akkor ne cseréljen ki semmilyen nagy összeget, akkor se, ha az nagyon előnyös lenne.

Kártyák

A kártya vívmányt természetesen Bulgáriában is fel lehet használni. Sok étteremben, üzletben és hotelokban fizethet a nemzetközi kártyákkal is (VISA, American Express, etc.). Pénzt is természetesen felvehet a pénzautomatákból.

És az árak?

Bulgáriában az árak a magyarok számára elég alacsonyak, annak ellenére, hogy az utolsó években rohamosan megnőttek. Egy liter bor a minőség alapján kijön 500 Ft – tól 1500 Ft-ig, a sör átlagosan 150 Ft/0,5 liter. A gyümölcs és a zöldség ára egyszerűen hihetetlen. 1 kg barackért vagy őszibarackért 300 Ft – ig kérnek el pénzt, a paradicsomot vagy az uborkát kilónként 200 Ft – ért megveheti. Egy fagyigombóc ára a nyári felfrissülésben 80 Ft – ra rúg.

Étkezni étteremben?

Az éttermekben magasabb árral találkozhatunk, mint az üzletekben, de így is megengedhet magának nem egy különleges vacsorát előnyös áron. A pizza ára 1000 Ft  a nagyság szerint, salátákat már 500 Ft – tól vehet. A levesért 200 Ft – tól 300 Ft – ig fog fizetni. A főételre készítsen 400 Ft – tól 1000 Ft – ig, attól függően, hogy milyen étket eszik és természetesen milyen minőségű étteremben eszik. Sok étteremben nincs itallapjuk és az italok árát a pincérek kedv szerint határozhatják meg, itt is az érvényes, hogy az ital árát előre le lehet egyezni. Ami a borravalót illeti, örülnek az 1 lejnek is.

Magunkravalót?

Ha aziránt vágyakozik, hogy egy új ruhát hozzon Bulgáriából, akkor itt biztos, hogy tud majd választani. Az árak itt körülbelül 15 % - kal alacsonyabbak, mint Magyarországon. A bolgár üzletek minősége magasabb, mint például a görög, olasz vagy török versenytársak minősége. Vigyázni kell a világ márkák másolataira , amelyre minden egyes utcasarkon rálelhet.

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton