Bulgária - Szófia

(Oldalak) > > > Szófia

Állandóan növekvő, mindig fiatalos Szófia

A majdnem millió lakosú Szófia Bulgária nyugati részén egy több arccal rendelkező város. A történelmi emlékek és a romantikus, helyes kávézokkal teli elrejtett helyeken kívül, kínál élettel teli bulvárokat és nem utolsósorban építészi remekműveket is a kommunista időkből. Már emlékezet óta Szófia volt a közlekedési és az üzleti csomópontja az európai üzletelők száára, és ezen posztját még ma is tartja.

A hely, ahol az ortodox kereszténység és az iszlám összemosódik

Szófia Európa legöregebb városai közé tartozik és ezért nem újdonság, hogy számtalan történelmi emlékhellyel büszkélkedik. A város központjában tornyosul a legnagyobb balkáni templom,  Něvsky Alexander temploma.  A 19. és 20. század fordulóján építették azon orosz katonák emlékére, akik Bulgária függetlenségéért vívott háborúban életüket vesztették. Az elragadó megvilágítás, gazdag beltéri díszítés onixszal és alabástrommal kirakva elbűvölt már nem egy látogatót. A templom része Alexander Něvsky  föld alatti sírhelye is, az Ikonok Múzeumaként ismert, amely 300 darab vallási ikon gyűjteményét foglalja magába.

A legrégebbi ortodox templom a városban Szófia védőszentjének, Szt. Szófiának temploma, amelyet a 6. század második felében építettek. Tíz századdal később mecsetté építették át, amely a 19. századi földrengésben nagy részben megsemmisült, de utána újraépítették.  Másik orosz templom a az 1912 – ben épült Szt. Mikulás temploma. Az UNESCO Világörökség listáján egy másik szófiai templom is be van írva, mégpedig a 13. századból származó Boyani templom. A legrégebbi építmény Szófia területén a Szt. György rotunda, amely a 4. században épült és manapság egy modenr építmény belsejében van elrejtve.
Szófia területén az egyetlen megmaradt mecset a  16. századi Banya Bashi.  Mimara Sinan műve, aki az isztanbuli legendás Kék mecsetet tervezte, és naponta több, mint 400 moszlimot csábít imához.

A bolgár történelem visszhangja

A megszámlálhatatlanul sok templomon kívül Szófia büszkélkedik szintén nagy mennyiségű legkülönfélébb múzeummal is. A legismertebb ezek közül vita nélkül a Nemzeti Történelmi Múzeum Szófia elővárosában, Boyanban. Találhatóak itt a bulgár történelemből származó történelmi tárgyak, beleértve a híres i.e. 1000 –ből származó Thrákiai arany kincsből. A Természeti Történelem Nemzeti Múzeuma több, mint millió darab kiállított állatot, növényfajtát és ásványokat tartalmaz. Ezenkívül lő állatok expozíciója is el van készítve. Vazov Ivan Háza pedig minden egyes irodalomkedvelőt megörvendeztet. Ez a bulgár költő az Under The Yoke c. regényével vált híressé, amely a törökök elleni 19. századi lázadást írja le.

A városi parkok

Szófia legnagyobb büszkeségei a parkok. Tényleg hatalmas számban fordulnak elő. A leghíresebb városi parki mindenféleképpen a Sofia City Garden.  A turisták és a helyiek által is kedvelt park több tucat kávézóval és kicsiny szökőkutakkal, romantikus sarkokkal csábítja a pihenésre a turistákat. A legnagyobb szófiai park a Szabadság Parkja, amelynek része a műkorcsolyapálya, állatkert és sportstadionok is.

Közfüdők

A városi fürdőket, amelyeket néha központi vagy török fürdőknek is neveznek, érdemes meglátogatni. A mozaik épületet a nyilvánosság számára 1911 – ben nyitották meg és manapság a Városi Múzeumra és a vízterápia épületére van felosztva. A fürdők elötti téren pedig csapolhat a gyógyvízből, amely a meleg ásványi forrásból tör elő.

Szófia tüdeje

Nem messze a várostól terül el Bulgária legrégebbi nemzeti parkja, a Vitoša. Közkedvelt kiránduló hely nemcsak a helyi lakosoknak, hanem a turistáknak is. A hegyi övezet elég pályát biztosít a sielőknek, az elrendezett gyalogutak pedig a hegyi gyalogtúrások céljai. Főleg augusztusban jönnek ide zarándokok a Deragalevtsi kolostorba.

Csak Önön múlik, hogy milyen variánst választ Szófiában. Ha elfelejti a turisztikai útmutatókat és a hotel szakemberek ajánlásait, és mint egy igazi bennszülött vág neki az utcáknak, akkor Szófia legszebb arcát ismerheti meg. A szófiai piacok az utcai muzsikusokkal, a kicsiny terek a még kisebb kávézókkal és a megismételhetetlen légkörrel, amelyeket csak itt és most élhet meg.

 

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton