Bulgária - Ünnepek Bulgáriában

(Oldalak) > > > Ünnepek Bulgáriában

Ünnepnapok, fesztiválok és hagyományok

Ki ne szeretné megismerni a tipikus szokásokat, ünnepeket és fesztiválokat Bulgáriában. Ebben a fejezetben megtudhat minden fontosat arról, hogy mi történik az év folyamán Bulgáriában. Lehet ez is segít Önnek megtervezni a szabadságát. A legtöbb város, városka vagy falucska megrendezi a saját népi, vallási vagy kulturális fesztiváljait. Mi itt csak a legérdekesebbekről nyújtunk egy csokorra valót.

Január

Minek vesztegetni az időt. Mindjárt január 1-én ünneplik a bolgárok Szt. Vaszilt, akinek tiszteletére különböző népi fesztiválokat rendeznek.

Február

Februárban szervezik meg az egyik legérdekesebb fesztivált, mégpedig Szt. Trifon fesztiválját. Ez a borok és a bormesterek  bolgár szentje, és február 14-ére esik ünnepe.

Március

Az első márciusi nappal köszönt be a tavasz, amelyet Baba Marta hoz be és ez az a nap, amikor egy szimbolikus takarítással kitakarítják a telet, a téli hónapokat. Az emberek rojtokkal, talizmánokkal ajándékozzák meg egymást piros – fehér gyapjúból. Így állítolag a termékenységet és az egészséget biztosítják be. Március és árpilis fordulóján természetesen a Húsvétot ünneplik. Ezzel kapcsolatban rengeteg helyi szokás létezik. Bulgáriában nagyjából egy héttel később ünneplik, mint ahogy azt Európában szokás.

Április

Áprilisban ünneplik Szt. Lázár napját, amikor is a legkülönflébb szertartásokat végzik, hogy bőséges legyen a termés. Riutális táncokat járnak, énekelnek és különböző játékokat játszanak. Burgasban a virágzó virágokat állítják ki.

Május

A közeledő nyárral egyre jobban szaporodik a népi fesztiválok és ünnepek száma is. A legismertebb akciók közé tartozik a  „Sladkopoyna Chouchouliga“ fesztivál Burgasban. Májusban kezdődik szintén a nemzetközi fesztivál Várnában. A látnivalók köre nagyon széles – a tánctól kezdve a zenén át egész a művészetekig. Május 21 – én ünneplik Szt. Konstantin és Elena napját. A merészebbek eltáncolják a „tűz táncát“, ahol parázson kell járni.

Június

Egy megjegyzést megérdemel biztos a Rózsák fesztiválja Kazanlâkban és  Karlovoban. Mindenféle rózsákból készült termékeken kívül láthat népi táncokat és hagyományokat is. Plovdivban kezdődik a kamarazene fesztiválja.

Július

Burgasban játszódik a hagyományos Burgaszi Dalok Fesztiválja, amely biztos, hogy megéri a megnézést és a meghallgatást. Július 24 – én ünneplik Keresztelő Jánost és ezt az időt tartják a legalkalmasabbnak a gyúgynövények gyűjtésére.

Augusztus

Augusztus elehén Banszkóban rendezik meg a Nemzetközi Jazz Fesztivált, főleg az utcán. Ez egy egyedi lehetőség arra, hogy egész éjjelig mulassunk. Mivel más napokon a lakosság nagyon szigorúan betartja az éjjeli nyugalmat. Szófiában rendezik meg a Nemzetközi Szófiai Folklórfesztivált, mindig 5 napon keresztül augusztus végén.

Szeptember

Szeptember első felében Szozopol városa ünnepli a zene és a tánc istenét az Apollóni Művészet Fesztiválja keretén belül. Így tíz napig meg van töltve a város zenével, művészettel és színházzal. Szófiában szeptember 17 – én ünneplik eme város őrzőjét, Szt. Szófiát.

Október

Az első két októberi hetet ne hagyja ki, amikor is hagyományosan szedik a szőlőt Melnik környékén. A szórakozás és a kulturális történések központja egyértelműen Ruse vállik szeptember hónapban a zenei fesztiváljával és a kulturális akciók megszámlálhatatlan garmadával.

November

November  1 – én ünneplik a Nemzeti felkelés vezetőinek napját. Novemberben kerül megrendezésre Szófiában és Blagoevgradban a jazz fesztivál.

December

Már nagyon érezhetően megjött a tél, azoban Bulgáriában a friss fiatal bort ünneplik, amely mindenkit felmelegít. Dcember 15 – 24 – én pedig elindulhat megnézni Ruseban a Karácsonyi Fesztivált.

Legutóbbi érdekességek...

25.10.2010 Ropotamo Természetvédelmi Rezervátum
22.07.2010 Rózsaolaj
23.04.2010 Síelés

Utoljára a fórumban...

17.02.2012 leva, vagy euro?
17.02.2012 Kiten
16.02.2012 Teljes panzió vagy félpanziós ellátás
14.02.2012 szemelyi vagy utlevel?
05.10.2011 Napospart

Utolsó fényképek...

Hegyes vidék
Egy szelet történelem
Bemutatás
Relaxáció a tengernél
A parton